אילו זכויות מגיעות למתמודדים עם פוסט טראומה מורכבת?

פוסט טראומה מורכבת (C-PTSD) היא מצב מאתגר ולעתים קרובות מתיש שיכול להשפיע על אנשים שחוו טראומה ממושכת וקשה. התמודדות עם פוסט טראומה מורכבת היא מסע אמיץ, ואם אתם מתמודדים איתה חשוב שתדעו שעומדות לרשותכם זכויות שונות, שיכולות לסייע לכם בהתמודדות עצמה. זכויות אלו כוללות תמיכה נפשית, טיפול פסיכולוגי וגם הכרה במוסד לביטוח לאומי וקבלת סל שיקום. מה מציעות אותן זכויות וכיצד הן יכולות לשפר את חייכם? על כך ועוד, במאמר הבא.

מהי פוסט טראומה ומהי פוסט טראומה מורכבת

פוסט טראומה, או תסמונת PTSD, היא מצב בריאותי נפשי המתעורר כתגובה לאירוע טראומטי. טראומה יכולה להקיף מגוון רחב של חוויות, כגון חשיפה או חוויה ישירה של תאונות, אסונות טבע, קרב, פעולת איבה, תקיפה מינית או מצבים מסכני חיים אחרים. אנשים עם פוסט טראומה חיים לעתים קרובות מחדש את האירוע הטראומטי שחוו באמצעות זיכרונות שצצים ועולים שוב ושוב, סיוטים או פלאשבקים של אותו אירוע. הם עלולים לחוות גם עוררות רגשית מוגברת, הימנעות ממצבים שמזכירים להם את הטראומה, שינויים שליליים במצב הרוח ובמחשבות, וקשיי שינה או ריכוז. פוסט טראומה יכולה לשבש משמעותית את חיי היומיום של האדם ואת תפקודו.

פוסט טראומה מורכבת (C-PTSD) היא הרחבה של פוסט טראומה רגילה, אך בניגוד אליה היא נובעת מחשיפה ממושכת וחוזרת לסיטואציות טראומטיות, במיוחד כאלו הכרוכות ביחסים בין אישיים. אנשים שעברו התעללות ארוכת טווח, הזנחה, היו בשבי או חוו טראומת ילדות עשויים יותר מאחרים לפתח פוסט טראומה מורכבת. מצב זה מאופיין במגוון רחב יותר של סימפטומים, לרבות קשיים בוויסות הרגשי, קושי ביצירת קשרים ושימורם וגם קושי בפיתוח זהות עצמית יציבה. אנשים המתמודדים עם הפרעה זו נאבקים לעתים קרובות עם רגשות של בושה, אשמה וחוסר אמון, אשר יכולים להשפיע באופן משמעותי על רווחתם הכללית ועל יכולתם לקחת חלק באינטראקציות חברתיות בריאות.

בנוסף לכך, עשויות להתבטא בפוסט טראומה מורכבת גם הפרעות בתפיסה העצמית ובתחושת זהות. אנשים, שחווים זאת, עשויים להתמודד עם תחושות של ריקנות, ספק עצמי כרוני והערכה עצמית שלילית מתמשכת. כמו כן, הם עשויים לחוות תחושה מתמשכת של ניתוק מאחרים ולגלות שזה מאתגר עבורם לחוות רגשות חיוביים. תסמינים אלה מדגישים את אופיו המורכב של סוג זה של פוסט טראומה והשפעתו העמוקה על הבריאות הפסיכולוגית והרגשית של הפרט. כדי לטפל בפוסט טראומה מורכבת, יש צורך לעיתים קרובות בהתערבויות טיפוליות מיוחדות המתמקדות בריפוי מטראומות חוזרות ושיקום תחושת הערך העצמי.

 

 

 מהן הזכויות המגיעות על פי החוק לאנשים המתמודדים עם פוסט טראומה מורכבת

על פי סעיף 34ב' לתוספת לתקנות הביטוח הלאומי, יכולים המתמודדים עם פוסט טראומה לקבל אחוזי נכות. קביעת דרגת אחוזי הנכות נקבעת בהתאם לתפקודם הנפשי, תפקודם החברתי והתעסוקתי. את דרגת הנכות קובעת ועדה רפואית ייעודית, הבוחנת את נסיבותיהם האישיות של הפונים אליה, כמו גם קריטריונים שונים. במקרים חמורים וקיצוניים מאד ניתן לקבל 100 אחוזי נכות. אחוזי הנכות שנקבעו מקנים גמלת נכות כללית עם אפשרות לקבלת סל שיקום למתמודדי נפש, הניתן על ידי משרד הבריאות, בתחומי התעסוקה, הדיור והלימודים.

דרגת הנכות נקבעת בהתאם לשבע דרגות, תוך התייחסות לקריטריונים כמו: עוצמת הפוסט טראומה, התדירות שלה, השפעתה על התפקוד הנפשי, החברתי והתעסוקתי (כושר העבודה של אותו אדם), מספר ההתקפים, מספר האשפוזים, אורך תקופת הרמיסיה ומידת היענותו של המבקש לקבלת טיפול רפואי או כל טיפול אחר.

לסיכום,

פוסט טראומה מורכבת וגם כזו שלא משפיעה על כל תחומי החיים. אם אתם או היקרים לכם מתמודדים איתה, חשוב שתדעו שעומדות לרשות המתמודד או המתמודדת מגוון של זכויות והזדמנות לסיוע שיכול להקל בהתמודדות הלא פשוטה הזו. אל תעברו את זה לבד. יש מי שיכול להיות שם עבורכם.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות
גלילה לראש העמוד