פוטרתם מהעבודה? כל מה שרציתם לדעת על זכויות עובד שפוטר

אם אתם קוראים את המילים האלה – אתם בוודאי מכירים את הרגע שבו נראה שהזמן קופא, הדם אוזל מהפנים, הדמעות עולות בגרון ובו הבנתם שכרגע פיטרו אתכם.  פיטורים הם חוויה לא קלה שמותירה רבים דואגים לגבי עתידם, ומחפשים אחר המשרה הבאה שתאפשר להם את כל התנאים להתקיים בכבוד. עם זאת חשוב שתדעו כי גם תהליכי פיטורים מחויבים בפעולות שונות מצד המעביד, תוך שלעובד ישנן זכויות שאסור לו לוותר עליהן. אז מהן אותן זכויות עובד שפוטר? מה אומר חוק הודעה מוקדמת? ואיך ממשיכים הלאה? כל מה שצריך לדעת על פיטורים מהעבודה בהמשך.

אם פוטרתם מעבודתכם חשוב שבראשית תיקחו נשימה ארוכה, תזקפו את הגו, ותדעו מהן הזכויות המגיעות לכם, זכויות עובד שפוטר:

הזכות לשימוע – כל עובד חייב לפני שמפטרים אותו להגיע אל פגישה הידועה בשמה 'השימוע'. שימוע לעובד הינו תהליך שנעשה לפני הפסקת ההעסקה בפועל, בזמן שבתהליך זה נפגש העובד עם המנהלים האחראיים עליו ,כאשר בשימוע שוטחת ההנהלה את הטענות שבגינן הוחלט לפטר את העובד תוך שלעובד ישנה הזכות לשטוח את הטענות להגנתו.

כיום מעביד אינו יכול לפטר עובד בשל אינטרסים אישיים שאינם מנומקים בצורה ברורה, תוך שהוא חייב להציג בעת השימוע סיבה קונקרטית ואמינה לפיטורי העובד.

פיצויי פיטורים –  פיצויי פיטורים הם סכום כסף אשר מגיע אל עובד שעבד לפחות שנה בעבודתו. הפיצויים הינם סכום של חודש עבודה לכל שנה של עבודה אצל המעביד, כאשר השכר שקיבל העובד בחודש האחרון משמש כבסיס לפיצוי.

אם ישנם מקרים חריגים של שינוי בשעות העבודה, או בהיקף המשרה: הפיצויים יחושבו לפי ממוצע המשכורת, או באמצעות ישוב הסכום אשר שולם לעבוד בהיותו עובד במשרה מלאה.

חוק הודעה מוקדמת – דעו כי המעסיק חייב לתת לכם הודעה מוקדמת על פיטורים. על פי חוק זה כל המעסיק לנתק את היחסים שלכם תוך שהוא מקנה לכם 14 ימים לפחות של הודעה מוקדמת על הפיטורים, והוא מחויב על פי חוק לשלם לכם את הסכום של ימי העבודה האלה (ללא תשלום נוסף של זכויות פנסיוניות במידה והפיטורים הינם מיידים).

ימי חופשה – על המעסיק לשלם לעובד שפוטר את כלל ימי החופשה שנותרו לו תוך שאסור למעסיק לכפות על העובד לקחת את ימי החופשה בזמן ההודעה המוקדמת, או לפני יום הפיטורים.

הפרשות לפנסיה – כיום על כל המעסיקים חלה חובת ההפרשה של פנסיה לעובד, וזאת על מנת להקנות לעובד ביטוח פנסיוני לעתיד. בעת פיטורים זכאי העובד למשוך את כספי הפנסיה שהצטברו בקופת הפנסיה שלו, להשתמש בהם או להעביר אום לקופת פנסיה שבה הוא בוחר.

מתי מקבלים את הפיצויים מהמעביד?

חשוב לדעת כי את תשלום הפיצויים על המעסיק להעביר יום מרגע הפסקת העבודה בפועל. עם זאת חשוב לדעת כי למעביד עדיין ישנה היכולת להעביר את הפיצויים תוך 15 ימים מרגע הפסקת העבודה, תוך שאם המעביד עובר את היום ה 15 לתשלום הפיצויים – יכול העובד לפנות לבית דין לעבודה ולחייב את המעסיק בתשלום פיצויים שכעולל תשלום נוסף המפצה על הלנת כספי הפיצויים.

אז איך ממשיכים הלאה?

לאחר הפיטורים ישנן כמה דרכים להמשיך הלאה:

תביעת דמי אבטלה – כדי לשרוד את החודשים שבהם אתם מחפשים עבודה, חשוב לדעת כי אתם זכאים לדמי אבטלה מהמוסד לביטוח לאומי.

דמי אבטלה מגיעים לכם אם פוטרתם מהעבודה (וגם אם התפטרתם) תוך שדמי אבטלה ניתנים לעובדים שעבדו במקום עבודה אחד או יותר בתקופה של שנה וחצי, תוך שהם אזרחי ישראל ששילמו במשך 365 ימים דמי ביטוח לאומי.

את התביעה לדמי האבטלה יש להגיש מיד עם סיום העבודה תוך הגשת מסמכים כמו תלושי משכורת, מכתב התפטרות או פיטורין, ושלל מסמכים שיבקש המוסד לביטוח לאומי.

את טפסי התביעה ניתן להוריד מאתר הביטוח לאומי, ולאחר מילוי הטפסים להשאיר אותם בתיבה של הביטוח הלאומי או אצל פקיד.

הסקת מסכנות – כעת שפוטרתם זה הזמן לקחת נשימה עמוקה, להסתכל אחורנית אל תקופת העסקה שלכם ולהסיק מסקנות לגבי הטעויות שעשיתם, ובד בבד גם לשים לב לרצונות שלכם. נסו להבין: אם זה הזמן לשנות מקצוע? לפתוח בקריירה שניה? או אולי לחפש מקום עבודה שיציע לכם תנאים ויחס טוס וראוי יותר?.

מחפשים עבודה – כעת לאחר שהסקתם מסקנות ותובנות, זה הזמן להתחיל לחפש עבודה בלוחות הדרושים, ברשתות החברתיות או אפילו לפרסם את עצמכם בתחומים שאתם טובים בהם. זכרו – לעיתים דווקא מתוך פיטורין נוצרות הזדמנויות נפלאות, נפתחות דלתות חדשות, שינויים מעולים מתחילים – והעתיד הופך למבטיח יותר וזוהר הרבה יותר.

חשוב להכיר את מכלול הזכויות לעובד שפוטר על מנת שתוכלו לדרוש מהמעסיק את מה שמגיע לכם לאחר הפיטורין. קחו נשימה עמוקה, דאגו לזכויותיכם והשקיעו את המרץ בתכנון המסלול החדש.

נגישות
גלילה לראש העמוד