לא רק חוק הספאם: חוקי אינטרנט חשובים שכדאי להכיר

הפעילות ברשת האינטרנט מוסדרת על ידי אוסף רחב של גופים. חלקם בינלאומיים וחלקם מקומיים במדינות השונות, כולל בישראל. מצב זה, התרחש וממשיך להתפתח, במקביל להתפתחות המחשבים ורשת האינטרנט. כמובן, משמעותית גם העובדה, שחלק ניכר כל כך מפעילותנו מתרחש כיום באינטרנט. היכרות עם חוקים כאלה ומודעות להם, חשובה במיוחד לעסקים, אך לא רק. מה הם כוללים בעצם?

פריצה למחשבים

חוק המחשבים, התשנ"ה-1995 הוא חוק ישן יחסית, אבל כבר הוא התייחס לפשעי מחשב בסיסיים מסוימים. ספציפי, חוק זה מדבר על פשעים של פריצה למחשבים, שיבוש מידע ששמור בהם ועוד. כלומר, גם הפעילויות שמכונות "האקינג", הן פעילויות פליליות לכל דבר, שהחוק אוסר. משלימים את החוקים האלה, חוקים שנותנים לרשויות סמכויות, לפעול בכדי לחקור פשעים מסוג חדש זה (למשל, במסגרת חוק סמכויות לשם מניעת ביצוע עבירות באמצעות אתר אינטרנט, התשע"ז-2017). נציין, כי ספקי שירותי מחשוב איכותיים, דוגמת ITC, מנהלים את פעילותם באופן מאובטח, אשר מצמצם סיכונים כאלה. זאת, הן על פי דרישות החוק וגם באמצעים רבים שמעבר לכך.

לא רק חוק הספאם חוקי אינטרנט חשובים שכדאי להכיר

חוקי הגנת פרטיות

ניהול מאגרי מידע, הוא אחד הדברים היותר רגישים בעולם המחשוב. זאת, במיוחד כאשר מדובר במאגרי מידע שנגישים בצורה כלשהי דרך רשת האינטרנט. החוק מגדיר כיצד יש לעשות זאת – למשל במסגרת תקנות הגנת הפרטיות (אבטחת מידע), תשע"ז-2017. ספקי שירותים שונים באינטרנט, צוברים ביחד לא מעט מידע עלינו. מסיבה זו (בין השאר), חשוב שהם יהיו גורמים שעליהם אנחנו יכולים לסמוך. לכן, בבחירת ספק ITC למשל, חשוב לבדוק את מדיניות הפרטיות שלו, שעליה במילא נצטרך "לחתום" (לאשר בלחיצת עכבר שקראנו, כמקובל באינטרנט).

חתימה אלקטרונית

השימוש בחתימות "אלקטרוניות", גם הוא מוסדר בחוק. מסמכים רבים מועברים כיום דרך רשת האינטרנט והדבר מציב כמובן אתגרים חדשים מבחינת חתימות ואימות אותנטיות המסמך והחתימה. טכנולוגיית החתימות האלקטרונית פותרת זאת ברמה הטכנית והחוקים בנידון, ברמה המשפטית.

זכויות יוצרים

נושא שמירת זכויות היוצרים מאוד משמעותי באינטרנט. זאת, מאחר שקל כל כך דווקא בסביבה זו, לאתר יצירות מסוגים שונים, להעתיק אותן ולהפיץ אותן הלאה בלי רשות. אפילו למכור. מובן שלא ייתכן להרשות זאת ללא הגבלה ומעצורים, כאשר בעולם הרגיל הנושא מוסדר ומפוקח מזה שנים. ואכן, ישנם כבר חוקים שמטפלים בכך היטב. זאת, כולל התייחסות מפורטת למצבים שמיוחדים לאינטרנט, כמו זכויות יוצרים על תכנים באתר אינטרנט.

חוקים נגד "דואר זבל"

תחום החקיקה הידוע ביותר אולי בהקשר האינטרנט, הוא תחום המסרים השיווקיים הלא מורשים – דואר זבל או "ספאם". ספקי אינטרנט שונים כגון ספק אינטרנט ITC, מציעים שירותי עזר לצמצום התופעה. כדאי לנצל זאת.

לסיכום

כפי שראינו, רשת האינטרנט היא סביבה מסודרת ומפוקחת במידה לא מעטה (יש האומרים שלא מספיק). ניתן לסכם זאת, בכך שחוקים אלה הם מעין מקבילה אינטרנטית, לחוקים המוכרים לנו מהעולם ה"אמיתי".

נגישות
גלילה לראש העמוד