אחת המטרות של מדינת ישראל היא להכיר במטלות ובמשימה הקשה של גידול ילדים עם ליקויים, או עם נכות, בזמן שהמוסד לביטוח לאומי – מוסד שגובה בכול חודש מהתושבים תשלום ביטוח בהתאם להכנסתם – נוסד כדי להעניק קצבה עבור ילד נכה, או עבור כל מי שאינו יכול לתפקד ללא סיוע של הזולת.
גידול ילדים, כמו שכולם יודעים, זה לא דבר קל, בעיקר כאשר מדובר בגידול ילד עם ליקוי קשה, או עם נכות מסוימת. המשימה, מאתגרת במיוחד ודורשת לא מעט משאבים, כספים ואנרגיה. לכן חשוב להיעזר בקצבת נכות עבור ילד שזקוק לסיוע, תוך מיצוי הזכויות שלו (ושלכם) מול המוסד לביטוח לאומי.
תנאים לקבלת קצבת נכות לילדים
קצבת נכות תשולם בדרך כלל להורים או לאפוטרופוס המטפל בילד נכה, בהתאם לתקנות של הביטוח הלאומי, אבנר הייזלר מסביר. על פי ההגדרה של המדינה ולפי התקנות של הביטוח הלאומי – ילד נכה הוא בנם של אזרחים ישראלים (חיים או כאלה שנפטרו) אשר מוכר כתושב ישראל וטרם מלאו לו 18 שנים. על פי ההגדרה, ילד נכה הוא כזה שמלאו לו 90 ימים והוא זקוק בילדותו ובבגרותו להשגחה צמודה של הזולת.
המוסד לביטוח לאומי מכיר בילדים אשר הוכח על ידי הוועדה של הביטוח כי הם בעלי לקות או מחלה כרונית קשה, ככאלה שזקוקים לטיפול צמוד, וכאלה שנמצאים במצב סיכון במידה ולא תהיה להם השגחה צמודה. לדבריו של אבנר הייזלר, ילדים שיאובחנו על ידי הוועדה של הביטוח הלאומי כבעלי לקות או נכות – יקבלו קצבת נכות ביחס לחוסר התפקוד, להוצאות ולמידת הטיפול וההשגחה הנחוצה עבור ילדים שסובלים מנכות או ממחלה חמורה.
כמה דוגמאות לליקויים ומחלות שנחשבות נכות בהתאם לתקנות של הביטוח הלאומי:
ילדים שיוגדרו כנכים או בעלי ליקוי ויהיו זכאים לקצבה (בהתאם למצב הפיזי והקוגניטיבי) הם ילדים שנמצאים על הספקטרום האוטיסטי/ ילדים עם שיתוק מוחין או שיתוק גפיים, מספר אבנר הייזלר. עוד כולל המוסד לביטוח לאומי: ילדים חולים באפילפסיה/ באלרגיות מסכנות חיים, כאלה שיש להם בעיות קשות בדיבור, או ילדים עם שיבושי בדרכי הנשימה (כמו למשל במחלת סיסטיק פיבורסיס).
גם ילדים שסובלים מבעיות התנהגות חמורות, ממחלות ניוון, ליקוי ראייה, תסמונת דאון, וילדים אשר זקוקים להשתלות או חולי סרטן – יוגדרו כנכים, בעוד שילדים עם ליקוי נפשי יכולים להיות מוגדרים כנכים או בעלי ליקוי/ ילדים עם מוגבלות שכלית, בעיות התפתחות וכדומה. כדי לבדוק זכאות, מומלץ להכנס אל האתר של ביטוח לאומי המפרט ברשימה ארוכה את המקרים שזכאים למענק, קצבה וסיוע.
כיצד ממצים את הזכויות?
כדי למצות את הזכויות שלכם מול הביטוח הלאומי (במידה והילד מטופל בבית הקרובים שלו או במוסד, באופן חלקי), יש להגיש תביעה מפורטת בסניף הקרוב ביותר למקום מגוריכם, תוך צירוף כלל המסמכים הנדרשים והרלוונטיים. במידה ואתם נתקלים בבעיות במיצוי הזכויות – מומלץ לפנות לעורך דין ביטוח שעוסק במיצוי זכויות, מול המדינה. בכך תוכלו לקבל סיוע כספי, טיפול צמוד של מטפלים מנוסים, מימון תרופות יקרות, ביקורי בית, ושאר אמצעים שיעזור להתמודד עם הטיפול המאתגר שבילד נכה או בעל ליקוי ומוגבלות.