גירושין בהסכמה

בני זוג יהודים המעוניינים להתגרש בישראל, יכולים לעשות זאת אך ורק באמצעות בית הדין הרבני. המעניין הוא שכלל זה תקף גם לגבי זוגות שנישאו מחוץ לישראל, בנישואין אזרחיים. החריג היחיד הוא מקרה שבו בני הזוג נישאו במדינה שבה ישנו חוק המאפשר להתיר את הנישואין ללא מעורבות של בית הדין הרבני. במקרה הנ"ל, יוכלו בני הזוג להסדיר את הגירושין במדינה שבה נישאו ולאחר מכן לשוב לישראל ולרשום כאן את הגירושין.

אם כך הדרך לגירושין עוברת ברוב המוחלט של המקרים ברבנות. אך השאלה היא כיצד תיראה הדרך: כמלחמת התשה עשירה באלימות ויצר נקמה או כדרך המלך המרוצפת בהסכמות והבנה הדדית? הבחירה נמצאת כמובן בידי בני הזוג בלבד.

גירושין - בהסכמה

למה לריב אם אפשר… להסכים?

כדי לקבל מושג על האופן שבו הליך הגירושין יכול להידרדר למלחמה שבה כל הצדדים מפסידים, אתם מוזמנים לצפות בסרט המפורסם, "סיפור נישואים" (Marriage Story). בסרטו הסמי-אוטוביוגרפי, מתאר הבמאי והתסריטאי נוח באומבך, את תהליך הפרידה המורכב והמייסר שעבר מהשחקנית ג'ניפר ג'ייסון לי. אין ספק שלאחר שהסרט עלה לשירות הזרמת המדיה של נטפליקס, זוגות רבים החליטו שבמקום להתגרש כאויבים, יפנו לאפשרות הנעימה, הנוחה וההגיונית יותר, של גישור גירושין. או במילים אחרות – לדרך של גירושין בהסכמה.

גירושין בהסכמה הם גירושין המתבצעים בדרך של הבנה ושל הכלה: במקום מאבק – שיחה ובמקום ריב – שיתוף פעולה. ישנו מגוון רחב ביותר של יתרונות לאפשרות של גירושין בהסכמה. כך לדוגמה מדובר בדרך הטובה ביותר להימנע מהוצאות כספיות משמעותיות ובדרך הטובה ביותר לחסוך זמן יקר.

מעבר לכך, כאשר הגירושין הופכים למלחמה ונושאים כמו משמורת, הסדרי ראייה וחלוקת נכסים עוברת לידי השופט, האחריות על עתידם של בני הזוג מופקעת מהם ועוברת לידיו של גורם חיצוני. כשמדובר בגירושין בהסכמה לעומת זאת, בני הזוג הם אלו ששולטים בגורלם ובעתידם ובסופו של דבר מתקבל הסכם המקובל על שני הצדדים. זאת בניגוד להסכם המתקבל בסיום תהליך הגירושין המתנהל בבית המשפט, שבמקרים רבים מספור לא מספק אף לא אחד מהצדדים. במקרים רבים ניתן להגיע להסכם שלום בית אשר מסדיר סוגיות שונות בין בני הזוג בלי להתגרש.

אילו נושאים צריכים להיכלל בהסכם הגירושין?

המטרה של תהליך זה היא לגבש הסכם גירושין שמקובל על שני הצדדים. בהסכם זה חשוב לכלול את הנושאים הבאים:

  • חלוקת הרכוש – הכוונה היא לא רק לנכסים כמו דירות או מכוניות אלא גם לחסכונות ולחשבונות בנק.
  • חלוקת זכויות – בין השאר מדובר בזכויות סוציאליות כמו קצבאות ילדים, פנסיה וכיו"ב.
  • חלוקת חובות – חלוקת החובות חשובה לא פחות מחלוקת הנכסים. כך לדוגמה יש לציין בבירור כיצד יחולק עול המשכנתה בין בני הזוג.
  • הסדרי ראייה – זהו אולי הנושא החשוב ביותר. בהסכם הגירושין יש להתייחס בפירוט רב למשמורת על הילדים ולנסות לספק פתרונות למצבים שונים שעשויים להתרחש בעתיד. בין השאר יש למשל להתייחס להסדרי המשמורת והראייה בחגים ומועדים, בחופשים וכו'.
  • הסדרת מחלוקות לגבי הילדים – חשוב מאוד לפרט כיצד יתקבלו החלטות שונות הנוגעות לילדים כמו נסיעות לחו"ל, סוגיות הקשורות לחינוך והשכלה ועוד.
  • מזונות – יש לקבע כמובן את גובה המזונות, לפרט מה כוללים המזונות ובאילו מועדים יש להעביר את הכספים.

החשיבות של עבודה עם מגשר גירושין בעל ניסיון

הנקודות שהוזכרו לעיל הן הנקודות הבסיסיות בלבד שיש לדון בהן במסגרת הליך של גירושין בהסכמה. עם זאת, ישנו מגוון רחב ביותר של נקודות נוספות שעשויות להתעורר לאורך הדרך, זמן רב לאחר שהגירושין יהיו סופיים. מטבע הדברים אף אדם לא יכול לחזות את העתיד. אך מגשר גירושין מקצועי ובעל ניסיון רב בתחום, יוכל לספק לבני הזוג פרספקטיבה רחבה ביותר ולסייע להם לחשוב על סיטואציות כאלו ואחרות שמעולם לא חלמו שיצטרכו להתמודד איתן.

רק מגשר גירושין מקצועי שכבר ערך הסכמי גירושין רבים לאורך הקריירה שלו, יוכל לעזור לבני זוג המעוניינים להתגרש, לערוך מסמך מפורט ומגובש, שיספק מנגנונים שונים להתמודדות עם מחלוקות פוטנציאליות שעשויות להתגלע בעתיד.

נגישות
גלילה לראש העמוד