אנשים שחוו רשלנות רפואית מבקשים להשיג צדק, מבקשים לנער את המערכת וכמובן שגם מבקשים סכום כספי שיסייע להם לעמוד אל מול הצרכים החדשים, ואף שיסייע ככול הניתן לחזור להחזיק ברמת החיים לה היו רגילים. מכאן שלא מעט אנשים מקבלים החלטה להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית, וכאשר זה קורה יש לדעת כיצד לפעול.
ראשית פעולה
ראשית נציין שגם אם ברוב המקרים החוק מאפשר להמתין כשבע שנים מיום גילוי הנזק הרפואי, אין לחכות לרגע האחרון, אלא ההיפך – מוטב להגיש תביעה על רשלנות רפואית כמה שיותר מהר. מדוע? על מנת לפעול כל עוד זוכרים את סך הפרטים, להצליח לדבר עם הגורמים הרפואיים (לפני שהם יוצאים לפנסיה או יורדים מהארץ), לתעד את המצב הגופני, לעבור בהקדם הניתן בדיקה אצל רופא מומחה, לאסוף ביתר קלות את סך המסמכים שקשורים למקרה ואף על מנת לנתב את תחושת התסכול למקום מועיל, לפני שנהיים אדישים ומאבדים מוטיבציה.
ידע כללי
הרבה אנשים שעומדים לפני התביעה מוטרדים מפערי מידע, ועל כן נעצור ליישר קו – נענה על מגוון שאלות שבדרך כלל מתעוררות:
- מי רשאי לתבוע? כל מי שנגרם לו נזק רפואי בגין הליך רפואי, אך לא רק, אלא גם הורים לילדים שחוו רשלנות רפואית, יורשיו של מנוח שנפטר בעקבות הרשלנות ואף אנשים שהיו תלויים במנוח במובן הכלכלי.
- את מי ניתן לתבוע? הרבה אנשים אינם יודעים, אך בו זמנית אפשרי לתבוע כמה גורמים. באופן כללי ניתן לתבוע את הגורם המטפל, הגוף בו מועסק הגורם המטפל (למשל קופת החולים) ואף את משרד הבריאות.
- מהי מטרת המשפט? יש שתי מטרות: האחת היא להוכיח שהגורם המטפל כשל במבחן "הרופא הסביר", נגרם נזק משמעותי ושיש קשר ישיר בין הטיפול לבין הנזק שנגרם. מטרה שנייה היא להשיג את סכום הפיצוי המרבי.
- מהם שלבי התביעה? ראשית יש להשיג מסך הגורמים הרלוונטיים את סך החומר הרלוונטי – כולל מרשמים, הפניות, אבחונים וכדומה. לאחר מכן (או תוך כדי) עברו בדיקה אצל רופא מומחה (מתוך מטרה שהאבחון יהווה עדות קבילה בעת המשפט) ולבסוף הגישו תביעה ושתפו פעולה עם עורך הדין.
- כמה זמן מתנהל משפט בתחום? יש להיות סבלניים, משפט בתחום רשלנות רפואית אורך כמה חודשים טובים.
- כמה עורך הדין עתיד לדרוש? התשלום לעורך הדין מתבצע רק אם הושג ניצחון, כאשר השכר הנו נגזרת מסך סכום הפיצוי – לרוב נע בין 20% ל 30%.
- האם יש הוצאות משניות? יש לשלם מהכיס הפרטי לרופא מקצועי מומחה, יש לשלם את אגרת בית המשפט ואם מפסידים יש לשלם את הוצאות המשפט.
- יש דרך להימנע מהגעה לבית המשפט? ניתן להגיע להסדר בין שני הצדדים – תלוי בנתוני המקרה.
- האם יש עוד אפיק דרכו ניתן לפעול? אם מבקשים לקבל פיצוי כספי, אין תחליף להגשת תביעה, אך אם מבקשים להשיג צדק, אפשרי להגיש תביעה/תלונה למשרד הבריאות, לממונה על קבילות הציבור של קופת החולים ואף לפניות הציבור של בית החולים.
שלב איסוף המידע
הליך הגשת תביעה בגין רשלנות רפואית כרוך בהתנהלות מקצועית, ועל כן נציין שאם טרם חברתם אל עורך דין מומחה בתחום, ראוי לדעת שכל מטופל זכאי לקבל באופן מידי את סך המידע הרפואי שנוגע אליו, כאשר אם מעדיפים לקבל עזרה, ניתן לחתום על טופס ויתור סודיות ובכך לאפשר לגוף המייצג לפעול עבורכם.
ביחרו היטב את הגוף המייצג
אחד השלבים החשובים בעת הגשת תביעה הנו להשיג ייצוג מקצועי. פה נציין שיש להשוות, לבדוק רזומה וחשוב ביותר לוודא שעורך הדין מתמחה באופן נקודתי בתחום שנוגע אליכם. כך למשל אם מדובר ברשלנות רפואית שחלה בעת ניתוח, אל תתפשרו על עורך דין שמתמחה ברשלנות רפואית בתחום הקוסמטיקה.
יוצאים לדרך
שנסכם? קבלו החלטה, ביחרו היטב את הגוף המייצג ואת הרופא המומחה, אספו מידע, היו סבלניים, תנו אמון בעורך הדין, שתפו פעולה, העריכו מראש את סך ההוצאה אל מול סך הפיצוי ותזכרו שאתם פועלים להשיג את שמגיע לכם.