מה אומר החוק על עישון במקומות ציבוריים?

מדינת ישראל הייתה בין המדינות הראשונות בעולם אשר החלו להגביל את העישון במקומות ציבוריים, באמצעות חקיקה. רבים אינם מודעים למסגרת החוק ולכן במאמר זה נסביר בדיוק' מה אומר החוק וכיצד הוא נאכף.

חוק עישון במקומות ציבוריים: תקדים עולמי

בשנת 1983 עבר לראשונה בישראל חוק להגבלת העישון במקומות ציבוריים. למעשה, במסגרת החוק נאסר על עישון במקומות ציבוריים כמו מטוסים, רכבות, אוטובוסים, בתי קולנוע ועוד. בשנים האחרונות החל משרד הבריאות בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן להוסיף לחוק מקומות נוספים, וזאת בכדי למנוע את החשיפה לעשן הרעיל אשר מקורו ברעלים אשר מצויים בסיגריה. משום כך, כיום החוק כולל איסור עישון באצטדיון ספורט, רציפי הרכבת, תחנות האוטובוס, בתי חולים או מרפאות. כמו כן נאסר עישון בשטח תחום אשר בו מתרחשת התקהלות של מעל ל 50 אנשים. נוסף לכך החוק קובע כי במקומות ציבוריים כמו מסעדות ובתי קפה יהיה חובה לציין כי מדובר באזור עישון, אולם ע"פ החוק בעל עסק אשר מודע לכך כי יש אזור עישון נושא באחריות פלילית אשר קובעת כי אין להציב מאפרות בשטח אשר לא הוגדר למעשנים כמו גם להתריע בפני הציבור על האיסור באמצעות שלטים ברורים אשר מוצבים ברחבי העסק. עם זאת, ניתן לראות כיצד יותר ויותר בעלי מסעדות מחליטים לצמצם את מספר המקומות אשר מיועדים למעשנים, וזאת מתוך הבנה כי מגבלות החוק מחמירות ביותר וכל חריגה קטנה עלולה להוביל לקנס כספי משמעותי.

מה אומר החוק על עישון במקומות ציבוריים

אכיפת חוק נגד עישון במקומות ציבוריים

משטרת ישראל כמו גם הפקחים ברשויות המקומיות אוכפות בצורה משמעותית את החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים. כל מקום בילוי מחויב להציב במקום שלט אשר קובע כי חל איסור לעשן, ובמידה ומעשן נתפס – הוא עלול לקבל קנס בגובה של 1,000 ₪. מדובר בקנס גבוה אשר נועד להרתיע את הציבור מפני עישון. נוסף לכך, בשנת 2018 נכנסו מקומות נוספים לרשימה של איסור עישון וגם כאן ניתן לראות כיצד האכיפה היא אכיפה מוגברת: איסור על עישון במשרדים, גני ילדים, מגרשים לפעילות ספורטיבית וחניונים. בכדי להגביר את האכיפה בנושא ולהרתיע את הציבור הקנס בעבור עישון במקום ציבורי הוא כאמור 1,000 לאדם פרטי ואילו בעל עסק אשר הפר את ההנחיות יספוג קנס בגובה של 5,000 ₪.

חוק נגד עישון: חשיפה של עסקים ואנשים פרטיים לתביעות פרטיות

מעבר לפן החוקי, גם אזרחים יכולים להגיש תביעה בגין עישון במקום ציבורי, ולקבל פיצוי על כך. מדובר בתביעה אזרחית אשר במסגרתה ניתן לתבוע מעבר למסגרת החוק, בגין נזקים לכאורה אשר נגרמו כתוצאה מהחשיפה לעשן הסיגריות. לכן, יש לקחת בחשבון כי מעבר לאכיפה של המשטרה גם בתי המשפט נוטים לפסוק לטובת תובעים בכל הקשור לעישון במקומות ציבוריים.

נגישות
גלילה לראש העמוד