זכויות העובדים בעבודה

איזה כיף! נכנסתם לשוק העבודה לאחר שירות צבאי , בסיום חופשת לידה, או לאחר זמן רב של אבטלה, וכעת אתם יכולים להתחיל לפרנס את עצמכם בכבוד, לחסוך כסף לחופשה כיפית, לקניית רכב ואף למטרות אחרות.

אבל רגע לפני שאתם מחתימים שעון נוכחות, חשוב שתדעו מה הן הזכויות שמגיעות לכם כעובדים על פי חוק,  וזאת כדי שלא תגלו כי הפסדתם כסף, מענקים, ביטוחים וכל מה שמגיע לכם כעובדים.

זכויות העובדים בעבודה

אז מהן זכויות העובדים בעבודה מכל סוג?

חתימה על חוזה עבודה

כאשר אתם נכנסים לעבודה חדשה, חשוב בתחילה כי תמיד יהיה לכם חוזה עבודה מסודר שבו יציינו שעות העבודה שלכם, שכר צפוי כמו גם התנאים להעלאת שכר ותדירות העלאת השכר ועוד. חשוב שיצוין בחוזה כי אתם זכאים לכל הזכויות הסוציאליות שלכם ואת התנאים בעת פיטורים או הפסקת עבודה. חוזה עבודה הינו חשוב במיוחד ואין לדעת מתי תזדקקו לו.

שעות עבודה והפסקות

במדינת ישראל השעות המוגדרות לעבודה הן מקסימום 9 שעות עבודה ביום, כאשר ביום עבודה מלא יכול העובד לצאת אל 3 הפסקות ביניהן: הפסקה של 15 דקות אחת של 45 דקות ואחת נוספת של 15 דקות. העובד יכול לנצל את ההפסקות האלה לכל מטרה, בין אם יציאה לסידורים, למנוחה או לאכילה. כדי לדעת לכמה זמן יצאתם להפסקה תמיד תוכלו לעקוב אחר זמני ההפסקות שלכם באמצעות שעון נוכחות של אייקאונט המקנה לכם חישוב שעות בצורה נוחה ויעילה. במידה ואתם עובדים יותר מ9 שעות ביום, ייחשב הדבר כשעות נוספות עליהן מוסיף המעביד אחוזים נוספים לתשלום.

ידיעת שכר המינימום

כל עובד זכאי בעבודתו לקבלת שכר שעולה או משתווה לשכר המינימום, כאשר השכר הקבוע בחוק משנת 2015 הינן 5,300 שקלים בחודש. מי שקיבל שכר שאינו משתווה למינימום: יוכל לתבוע את מעסיקו להשלמת השכר.

תשלום השכר במועד

חשוב לדעת כי שכר העבודה עליו להיות משולם כל ה1 לחודש כאשר תשלום ב10 לחודש נחשב כהלנת שכר. בשל כך יש להקפיד על הנושא גם אם הנורמה היא קבלת השכר ב 10 לחודש.

תשלום נסיעות

כל עובד זכאי לתשלום נסיעות בהתאם לעלות הנסיעות היומיות שלו, לעבודה או בהתחשב בהוצאות הנסיעה. כיום נהוג לשלם סכום תקרה של 26.40 שקלים ליום או השתתפות בהוצאות החזקת רכב.

זכויות סוציאליות

לכל עובד מגיעות זכויות סוציאליות כמו זכות לימי מחלה בתשלום, זכויות של ימי חופש לפי אחוזי המשרה, הפרשת תשלומים לקרנות פנסיה חלקם מהמעסיק וחלקם ממשכורתו של העובד, תשלום לביטוח לאומי, תשלום והפרשה לקופות גמל, ביטוח תאונות עבודה ועוד. שימו לב כי הזכויות שלכם וההפרשות מצוינות בתלוש המשכורת בכל חודש. בנוסף, בתלוש המשכורות אותו חשוב לקבל בכל חודש בחודשו, יש לבדוק כי מצוינות שעות העבודה ולהשוות אותן לשעות נוכחות של אייקאונט אשר יאפשר לכם לבדוק שעות עבודה באופן עצמאי. שימו לב כי מופרשות לכם הפרשות לפנסיה ולביטוח לאומי, כמו גם כי מצוינות בתלוש יתרות של ימי חופש וימי מחלה שנותרו לזכותכם.

דמי הבראה

לכל עובד מגיעים בכל שנה דמי הבראה, כאשר סכום זה נועד במקורו לאפשר לעובד לקבל תשלום עבור נופש או חופשה. דמי ההבראה מחושבים לפי וותק כמו למשל תשלום לחופשה שנתית של יום אחת בהתאם לוותק, כאשר בשנת 2014 נקבע תשלום ליום הבראה על 378  שקלים. בכך עובד שהוותק שלו הינו 4 שנים במקום העבודה יקבל  שקלים 1,512 שקלים דמי הבראה בשנה הרביעית.

שימוע ומכתב פיטורין

בעבר היה נהוג לפטר עובדים ללא סיבה מוצדקת וללא מכתב פיטורין. עם זאת כיום חובה על כל מעסיק לערוך לעובד שימוע לפני פיטורים על מנת שזה יזכה לשטוח את טענותיו בכל הנוגע לטענות שהוטחו בו. על המעסיק להודיע לעובד על שימוע במכתב רשמי ולאפשר לו 48 שעות להתכונן לשימוש. לאחר מכן ישקול המעסיק את החזרת העובד לתפקיד או שהוא יודיע על פיטוריו באמצעות מכתב רשמי המפרט את תקופת העבודה והסיבה לפיטורים.

כעת שאתם יודעים מהן הזכויות הבסיסיות שלכם – זה הזמן להגיע למקום העבודה עם חיוך על הפנים, לצאת ברגל ימין מהבית אל מקום העבודה החדש, ולדאוג כי הזכויות שלכם לא נפגעות לעולם!

נגישות
גלילה לראש העמוד