מהו מיסוי מקרקעין?

מיסוי בכלל ומיסוי מקרקעין בפרט נחשבים לאחד התחומים הכי מורכבים ומסובכים שיש, ורק אנשי מקצוע מנוסים יכולים לתת לכם את התשובות על כך. הנה מה שצריך לדעת על מיסוי מקרקעין

לא בכדי עסקת נדל"ן, פרטית או מסחרית, נחשבת לעסקה מורכבת ויקרה במיוחד. נוסף על המחיר שמשלמים על הנכס עצמו, משלמים מסביב לו גם תשלומים נוספים לאנשי המקצוע שמכינים את העסקה וגם למסים השונים שחייבים לשלם עליה.

מי שאינו לוקח בחשבון את הסכומים הנוספים האלה מוצא את עצמו בפני סכומים גדולים שנוספו למחיר במקרה הטוב, או בפני הסתבכות בפלילים במקרה הגרוע יותר. לכן, חובה לעשות את עבודת ההכנה ולהבין לאן אתם נכנסים במקרה של עסקת מקרקעין ונדל"ן.

מיסוי מקרקעין

מהו מיסוי מקרקעין?

כל עסקה שנערכת בנדל"ן כוללת בתוכה גם מיסוי, אפילו עסקאות שבהן אתם שוכרים דירה או משכירים אותה. מערכת מיסוי המקרקעין מקיפה את כל הסוגים והיא מוכרת בעיקר למי שקונה או מוכר דירה ומחויב במס שבח או מס רכישה אבל כוללת את כל סוגי הנדל"ן, כלומר כל נכס שאינו נייד והוא קרקע או מבנה או נחלה.

מסים משלמים בדרך כלל בזמן עסקה בנדל"ן לפי הערך האמיתי של הנכס. לצדם, מוכרת מערכת הפטורים השונים שניתנת לאזרחים במיסוי עסקאות בתנאים שונים, מה שמחייב מעקב אחר לוח זמנים וייעוץ צמוד מתי ואיך לבצע עסקה כדי לשלם מס נכון. את המסים משלמים על הנדל"ן והמקרקעין השונים על כל סוגיהם, מגרשים, דירות, בתים, משרדים ואולמות או נכס מסחרי.

למה צריך חוק מיסוי מקרקעין?

החוק נועד לחישוב נכון של כל המסים שמגיעים למדינה מכל עסקת מכירת נכס. את המס משלם בעל הנכס המוכר למס הכנסה על הרווח ממחיר המכירה. משום כך קביעת השווי של הנכס במדויק ביום המכירה קובעת את גובה המס, ולכן גם יש כאן פתח רחב לטעויות בהערכה או להערכות שאינן מדויקות, ובגלל זה מלווים את כל העסקאות אנשי מקצוע כמו יועצי מס ועורכי דין מתחום הנדל"ן.

מהם הפטורים ממס שמדברים עליהם?

במערכת מיסוי המקרקעין יש מערכת פטורים שניתנת לאנשים שונים בעת מכירת נכס, בתנאים שונים שהם אמורים לעמוד בהם. זה יכול להיות בגלל נכס שהועבר לבן משפחה או שנים רבות שעוברות בין מכירת נכס לבין משנהו. פטורים ניתנים גם לדירות ששימשו עולים חדשים בשנות העלייה ויש לא מעט דוגמאות לפטורים שכדאי לדעת עליהם לפני שמבצעים עסקת מכירה של נכס. זה עשוי לחסוך לכם כספים רבים. מצד שני, המדינה גם הציבה סייגים לפטורים וצריך לדעת היכן להפעיל אותם.

למידע נוסף על מיסוי מקרקעין.

מהם המסים העיקריים במיסוי מקרקעין?

מסים שונים ידועים בפי הציבור אך הוא אינו מתמצא בהם. לכל מס יש תנאים ופטורים משלו ולכן רק אנשי מקצוע יוכלו לחוות דעה מוסמכת על כך. להלן מסי המקרקעין שמשלמים בישראל:

  • מס שבח – מס שמוטל על מוכר הנכס לפי חישוב הרווח שלו ממכירת הנכס. כדי לחשב אותו לוקחים בחשבון גם הוצאות שונות שהיו למוכר, כולל תשלומים לאנשי מקצוע והשבחת הנכס. מנכים ממחיר המכירה את מחיר הרכישה המקורי, את התשלומים והוצאות ההשבחה, וההפרש הוא המחיר שמוטל עליו מס שבח. שיעור המס הוא 25% כיום, תלוי בתאריך שבו נקנה הנכס.
  • מס רכישה – מס מדורג שמשלם הרוכש, פרטי או חברה. המס נקבע לפי ייעוד הנכס ומטרתו, כאשר אדם שרוכש דירה פרטית שהיא היחידה שלו ישלם מס מדורג לפי מחירה ושוויה, מ-0% דרך 3.5% ועד 5%. אנשים שרוכשים דירה שנייה ישלם רק מהמדרגה השנייה, תלוי במחירה, ונכס שנקנה שלא למטרות מגורים לא מזכה בהפחתת מס רכישה.
  • היטל השבחה – אינו מס פורמלי אולם מוכר ככזה בפי העם. משולם על ידי כל מי ששווי הנכס שבבעלותו או בחכירתו עלה בעקבות יישום תכנית של רשות מקומית. ההיטל משולם לרשות המקומית כחלק מהמסים המקומיים. יש כמה סוגי השבחה שיש להתמצא בהם כדי לדעת בדיוק כמה לשלם ועל מה.
נגישות
גלילה לראש העמוד