חוזה העסקה: אלה הדברים שחשוב שתבדקו

מזל טוב! קיבלתם את המשרה שחשקתם בה, או שאתם מתחילים לעבוד במקום אטרקטיבי במיוחד, וכעת אתם צריכים לחתום על חוזה העסקה.

חוזה מסוג זה תפקידו להגן על העובד, אך יש בו כמה וכמה סעיפים שמגנים גם על המעסיק, לכן חשוב לא לחתום מיד על החוזה, אלא לקרוא את כל האותיות הגדולות והקטנות ורק לאחר הבנה מלאה של החוזה – לחתום עליו.

חוזה העסקה הוא כזה אותו מקנים בשנים האחרונות כמעט לכל עובד בכל תחום ולכן חשוב לדעת יותר על התנאים והסעיפים שחוזה כזה מכיל רגע לפני שחותמים ומתחילים בעבודה.

חוזה העסקה

אז מה כדאי לבדוק בחוזה העסקה? כל הסעיפים החשובים בהמשך.

לפני שנמנה את הסעיפים החשובים שיש לשים אליהם לב בחתימה על חוזה העסקה, חשוב לדעת כי כיום ישנם סוגים שונים של חוזים כאשר מעל החוזים מרחפות זכויות שחייבים המעסיקים להקנות לעובדים שלהם.

החוזים עליהם להיות כאלה שיש בהם הטבות בסיסיות לעובד, כמו גם הדרכים שבהם על המעסיק לפעול בעת פיטורין, תאונת עבודה, הפרשות לפנסיה ועוד.

אז מהם הסעיפים החשובים בחוזה העסקה

תאריך תחילת עבודה

בכל חוזה העסקה חשוב שיהיה מצוין התאריך המדויק אשר בו התחלתם לעבוד. לאחר מכן שימו לב כי גם בתלוש המשכורת מצוין התאריך וכי הוא תואם לזה המצוין בחוזה. עוד חשוב לבדוק האם בחוזה רשומה תקופת הזמן שאליה נשכרתם, תוך בדיקת ציון הזמן (בדקו האם הוא קצוב או מוגבל).

תיאור התפקיד

כדי להימנע מאי הבנות או הטלת משימות שאינן קשורות לתחום עבודתכם, כמו גם להבין אם ישנה הרעה בתנאים במידה ותהיה כזאת: חשוב לשים לב כי בחוזה שלכם מתואר התפקיד שלכם. וודאו כי אתם מסונכרנים עם המעביד לגבי תיאור התפקיד והמשימות שהוא כולל.

עיגון השכר

יש לוודא כי השכר ההתחלתי שלכם מעוגן בחוזה וכי הוא אינו נמוך משכר המינימום. מומלץ להוסיף סעיף בחוזה לגבי העלאת השכר בעתיד. שכר המינימום נקבע על פי חוק שכר המינימום תוך שבחוזה חשוב שיהיו מצוינות גם דרגות השכר וההעלאות הצפויות לפי הסכמי עבודה קיבוציים.

שעות העבודה

חשוב לוודא כי המעסיק מתחייב על שעות עבודה לפי החוק. דעו כי לפי החוק עובד אינו אמור לעבוד יותר מ8 שעות ביום במידה והוא עובד 6 ימים בשבוע. בנוסף חשוב שהמעסיק יציין את נושא השעות הנוספות ואת האחוזים של השכר השעתי אשר מצטרף לשכר שלכם במידה וביצעתם שעות כאלה.

על פי החוק תשלום על שעות נוספות עליו להתחיל מ150 אחוזים מהשעה העשירית עד השעה השניים עשר, תוך שלאחר מכן אין לעבוד יותר מ12 שעות ביממה.

חוק עבודה ומנוחה

וודאו כי חוק העבודה והמנוחה מצוין בחוזה שלכם. לפי החוק על המעסיק להקנות הפסקה אחד של חצי שעה כל 8 שעות עבודה תוך מתן הפסקות של רבע שעה כל 4 שעות.

ימי חופשה

שימו לב לימי החופשה שלכם. גם ימי החופשה עליהם להיות כתובים בחוזה תוך שב 4 שנים הראשונות מקבל העובד 10 עד 14 ימי חופשה בשנה בהתאם לוותק העבודה. אם לא ניצלתם את ימי החופשה (להבדיל מימי מחלה), כן תוכלו לפדות אותם בסיום השנה או בסיום העסקתכם.

הסכם העסקה

תשלום על ימי מחלה

שימו לב כי החוזה מציין את חוק ימי המחלה. לפי החוק לכל עובד מגיעים ימי מחלה במספר המתאים להיקף משרתו. בדקו כי מצוינים בחוזה דמי המחלה באחוזים וימי המחלה המגיעים לכם לפי החוק.

דמי מחלה משולמים לכל עובד שנעדר מעבודתו בשל מחלה ובהתאם לאישור המחלה שקיבל מהרופא המטפל.

את ימי המחלה מקבלים לפי יום בכל חודש עבודה מלא או ביחס לשעות שהעובד מחויב להן. ימי מחלה ניתן לצבור עד 90 בשנה, תוך שימים אינם מנוצלים אינם נצברים: ממשיכים עם העובד לשנה הבאה ואינם משולמים במקרה של פיטורים ממקום העבודה או במקרה של עזיבה.

נסיעות

שימו לב שבחוזה שלכם ישנו סעיף נסיעות. כל עובד זכאי לקבל עד 25 שקלים דמי נסיעה ליום עבודה, אך ישנם עובדים שעובדים מקבלים סכום גבוה יותר בהתאם למרחק שלהם ממקום העבודה. בנוסף אם אתם מגיעים עם רכב למקום העבודה: בדקו האם ישנו סעיף אחזקת רכב ודלק. שווה להתמקח על תשלום כזה כדי שלא תפסידו הרבה כסף על דלק ונסיעות.

פיטורין

בכל הנוגע לפיטורין או ההתפטרות שלכם ממקום העבודה, גם כאן יש לוודא כי בחוזה כתוב זמן ההודעה המוקדמת הן מציידכם והן מצד המעסיק. חוק ההודעה המוקדמת מחייב מהמעסיק והעובד להודיע על פיטורין/ התפטרות החל מיום אחד עד לחודש עבודה.

פיצויים

במקרים של פיטורין ממקום העבודה יש לשים לב לסכום הפיצויים שלכם. פיצויי פיטורין מקבלים מי שעבדו שנה לפחות במקום העבודה תוך שגובה הפיצויים הינו סכום של משכרות חודשית ממוצעת על כל שנת עבודה. אם החוזה שלכם לא מכיל סעיף כזה, דעו שבכל מקרה חייב המעסיק  לשלם לכם פיצויים במקרה של פיטורין וזאת בכפוף לחוק.

תשלומי פנסיה וביטוח לאומי

חשוב מאד לוודא כי המעסיק מפריש לכם כסף לקרן הפנסיה שלכם בכל חודש. כל עובד זכאי לתשלום פנסיה בהתאם לחוק כאשר ההסדר מול המעסיק תלוי בביטוח הפנסיה שלכם שיכול להיות ביטוח מנהלים, קופות גמל או קרנות פנסיה.

דעו כי בנוסף להפרשות מהמעביד גם אתם תצטרכו להפריש כסף לפנסיה כמו גם סכום התואם להכנסתכם לביטוח הלאומי ולמס ההכנסה.

תשלומים אלה משולמים על ידי המעסיק תוך שתשלום למס ההכנסה מתבצע על ידי העובד. וודאו שוב שבאמת מופרשים לכם כל הכספים וזאת כדי שעתידכם יהיה טוב יותר בזמן הפרישה.

לסיכום, חוזה העסקה הינו אלמנט חשוב בכל תחום שבו אתם עובדים ולכן חשוב לשים איליו לב ואף להעביר אותו לקריאה אל אנשי המקצוע כמו עורכי דין המומחים בתחום דיני העבודה כדי לאשר את תוכנו.

נגישות
גלילה לראש העמוד