פיטורים בהיריון הם נושא רגיש ומשמעותי עבור נשים רבות שמצפות לתמיכה ושמירה על זכויותיהן בתקופה המיוחדת הזאת. החוק בישראל מכיר בצורך להגן על נשים בהיריון ומספק כלים ודרכים להתמודד עם פיטורים או התנהלות בלתי הוגנת מצד מעסיקים. חשוב לדעת כי ישנם חוקים שמגנים על עובדות במצב זה והם מחייבים את המעסיקים להימנע מפיטורים בהיריון, אלא אם כן מתקיימים תנאים מאוד ספציפיים. אם המידע החשוב הזה רלוונטי גם עבורך, במאמר הזה נעבור על כל מה שמתחייב לפי החוק, נדבר על הזכויות שמגיעות לעובדות בהיריון ונעבור על הצעדים שיש לנקוט אם זימנו אתכן לשימוע פיטורים בתקופה הזו.
למה חשוב להכיר את כל הזכויות במהלך ההיריון?
זה לא משנה אם אתן בשליש הראשון, השני או השלישי להיריון (בעזרת מחשבון היריון תוכלו לקבל תשובה מדויקת), הזכויות שלכן הן דבר שאתן פשוט חייבות להכיר. ההיריון הוא לא רק תקופה של ציפייה לשינוי בחיים, אלא גם תקופה שבה נשים רבות מרגישות חוסר ביטחון תעסוקתי בשל החשש מפיטורים. חשוב להכיר את כל הזכויות שמגיעות לעובדות בהיריון כדי להימנע ממצבים של פיטורים לא חוקיים או פגיעות בזכויות העובדת. בנוסף, ההכרות עם הזכויות מאפשרת לנשים להיות מודעות למצב שלהן, לפנות בזמן לעזרה אם יש בכך צורך ולפעול בצורה חכמה ומדויקת כדי להבטיח את המעמד שלהן בשוק העבודה. בין היתר מדובר בזכויות חשובות כמו חופשת לידה, תשלום דמי לידה ועוד, דברים שעוד נגע בהם בהמשך.
פיטורים בזמן ההיריון: מה אומר החוק?
החוק בישראל אוסר על פיטורים בהיריון, כך שמעסיק לא יכול לפטר עובדת בזמן שהיא בהיריון או עד לתקופה של 60 יום לאחר הלידה, אלא אם כן יש סיבות מוצדקות כמו סיבות כלכליות של המעסיק או הפרת חוזה העבודה באופן חמור מצד העובדת. אם מעסיק פועל בניגוד לחוק ומפטר עובדת בהיריון, מדובר בהפרת זכויות חמורה והעובדת זכאית לתבוע את המעסיק. במקרים שבהם יש סיבות מוצדקות לפיטורים, יש לעובדת את הזכות להודיע למעסיק על ההיריון וייתכן שתצטרך להציג אישור רפואי. על המעסיק להימנע משיקול דעת שלילי בגלל ההיריון ולפני כל פיטורים יש לבדוק אם הפיטורים נעשו בהתאם לחוק. כל פיטורים בהיריון שלא מתבצע לפי הקריטריונים האלו עלולים להיחשב כלא חוקיים.
מה כדאי לעשות אם זימנו אותי לשימוע פיטורים במהלך ההיריון?
אם זומנת לשימוע פיטורים במהלך ההיריון, חשוב לדעת כי אתן לא חייבות לקבל את החלטת המעסיק באופן מיידי. ראשית, יש לוודא אם הפיטורים נעשים בתנאים שנקבעו בחוק, ואם יש סיבות חוקיות או מוצדקות לכך. במידה והפיטורים נעשו בניגוד לחוק, תוכלו להגיש תביעה למוסדות הרלוונטיים ולקבל פיצויים. אם אתן לא בטוחות לגבי מהות המהלך שנעשה, כדאי להתייעץ עם עורך דין המתמחה בזכויות עובדים כדי לקבל הכוונה לגבי הצעדים הבאים. אם הפיטורים אכן נעשו באופן לא חוקי, ייתכן שניתן יהיה לקבל פיצוי כספי ואף לחזור למקום העבודה.
איזה עוד זכויות לעובדות בהיריון חשוב להכיר?
מעבר לזכות לשימור העבודה בזמן ההיריון, ישנן זכויות נוספות שמגיעות לעובדות בהיריון כמו חופשת הלידה. החוק בישראל קובע שזכות החופשה הניתנת לעובדת ממומנת על ידי המוסד לביטוח לאומי עם סעיף המגן על העובדות שלא יפוטרו לאחר חופשת הלידה. בנוסף, נשים בהיריון זכאיות להפסקת עבודה מסיבות רפואיות במהלך ההיריון (בהתאם להמלצת רופא), והן עשויות גם ליהנות מהקלות בעבודה כמו הפחתת שעות עבודה או שינוי תפקיד כדי להקל עליהן במהלך תקופת ההיריון.
לסיכום: אם לא בטוחות, פונות לעזרה מקצועית
פיטורים בהיריון הם נושא רגיש ומורכב, ואם אתן נתקלות בסיטואציה כזו, חשוב לדעת מה החוק אומר ומה הזכויות שמגיעות לכן. המעסיקים חייבים לפעול לפי החוק ולהימנע מפיטורים בהיריון אם הם לא מוצדקים מבחינה חוקית. אם זימנו אתכן לשימוע פיטורים או נתקלת בקשיים בעבודה בזמן ההיריון, אל תהססי לפנות לעזרה מקצועית. עורך דין המתמחה בזכויות עובדים יכול להעניק לכן את הייעוץ וההכוונה הנכונה, ולוודא שתקבלו את כל הזכויות שמגיעות לכן על פי החוק.
המידע באתר הוא לא חוות דעת מקצועית או המלצה מקצועית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות למומחה בתחום בלבד.