רשלנות רפואית

רשלנות רפואית תהא כאשר רופא העניק שירות רפואי שאינו מתאים למטופל וגרם לו לנזק מסוים, כמו אם חרג מהליך סטנדרטי שהיה ננקט בקרב רופאים אחרים. רשלנות יכולה להתרחש בתחומי הרפואה השונים ולהוביל לנזקים פיזיים, נפשיים ואף לגרום למוות.

כיצד נדע אם מדובר ברשלנות?

בית המשפט יכול לקבוע כי הליך רפואי מסוים הינו רשלנות רפואית וזאת במידה ונגרם נזק לתובע בעקבות הפעולות שעבר. על התובע להוכיח אם קיים קשר סיבתי בין פעולותיו של הרופא לבין הנזק, אם חובת הזהירות התקיימה (שיקולי ההליך נתמכו במחקרי רפואה וניסיון העבר) והופרה. במידה והמאפיינים שצוינו לעיל התקיימו והתובע יכול להוכיח זאת, בית המשפט יבחן את המקרה והוא עשוי לשפוט לטובתו.

בפקודת הנזיקין הנזק מוגדר בין היתר כאבדן חיים, רווחה גופנית, אבדן נכס וכו'. בכדי להעריך את הפיצויים שיינתנו לתובע בעקבות הרשלנות הרפואית, בית המשפט ייקח בחשבון הוצאות על טיפול, כאב וסבל שנגרמו בעקבות ההליך הרפואי, פגיעה בזכותו של התובע לאוטונומיה, קיצור תוחלת החיים ואבדן כושר השתכרות. כמו כן, לפי בית המשפט קיימים שלושה סוגי רשלנות רפואית, האחד, התרשלות בעקבות היעדר הסכמה מדעת, השני, התרשלות בטיפול שניתן לחולה ולבסוף, פגיעה באוטונומיה.

דוגמאות לרשלנות רפואית

רשלנות רפואית בהריון ולידה

למרות שמדובר במאורע משמח, לידה היא הליך רפואי לא פשוט שיכול להוביל לסיכונים שונים ונזקים לאם או לילוד. רשלנות רפואית יכולה להתבטא לא רק בלידה עצמה אלא גם בתהליך ההריון כמו ביצוע הליכים רפואיים שעלולים לסכן את פוריותה של האם ולגרום לה לעקרות, היעדר זיהוי של תסמונת דאון או תסמונות אחרות, אי אבחון מצוקה עוברית ועוד. כמו כן, החלטות מהירות או לחלופין איטיות בחדר הלידה עלולות לגרום לנזקים בלתי הפיכים לתינוק, החל משיתוק מוחין, פגיעות פיזיות ואף מוות. מדובר בנזקים המשפיעים על המשך חייהם של התינוק ואימו, לכן פיצויים בתחום זה נוטים להיות גבוהים מהיתר.

רשלנות רפואית בניתוח

ניתוח הוא הליך פולשני שדורש דיוק, ריכוז ותשומת לב רבה, מלבד זאת, המרכז הרפואי מחויב לשתף את החולה בכל הסיכונים הנלווים לניתוח אותו הוא עומד לעבור. מקרים בהם לא הייתה הסכמה מדעת, והחולה לא ידע על שלל הסיכונים האופציונליים, נחשבים כרשלנות רפואית. מעבר לזה, תביעות רשלנות מוגשות גם במקרים בהם הניתוח התקיים בחולה שאינו כשיר לניתוח, נעשתה שגיאה ונותח איבר בריא, הושארו חפצים זרים בגופו של המנותח, ניתוח שגרר צלקות לא סטנדרטיות ועוד. חשוב לדעת כי גם בתחום הפלסטיקה ישנן עילות לתביעת בגין רשלנות במידה ונגרמו למנותח נזקים כתוצאה מהטיפולים והניתוחים הפלסטיים שעבר.

הליך רפואי שנעשה ברשלנות עלול לגרום לנזקים בלתי הפיכים כמו נכות, בעיות נפשיות, פגיעה פיזית, אבדן כושר עבודה, דיכאון ואף מוות. תביעות בגין רשלנות רפואית ניכרות בישראל והשכיחות שבהן עוסקות בעיקר ברשלנות שנגרמה במהלך הריון, רשלנות בלידה ואף רשלנות בטיפולי שיניים. אם אתם עתידים לעבור הליך רפואי מסוים, מוטב תמיד להיוועץ ברופא אחר ולקבל חוות דעת נוספת שתסייע לכם להימנע ממקרי רשלנות רפואית.

נגישות
גלילה לראש העמוד